Wat is logopedie?

Wat is logopedie?

Logopedisten onderzoeken en behandelen klachten op het gebied spraak, taal, stem, stotteren, slikken, afwijkend mondgedrag, voedingsproblemen. Ook geven we scholing en werken als deskundige op het gebied van spraak/taalontwikkeling preventief.

Van 0 tot…jaar!

Hieronder geven we kort aan, wat er onder de klachten verstaan kan worden. Twijfelt U of Uw klacht bij ons thuis hoort, neem vrijblijvend contact met ons op.

Logopedie kent een aantal behandelgebieden:
Stem, spraak, taal, gehoor, slikken/eten en drinken, adem en aanverwante stoornissen.
Onder het menu “over logopedie” vindt u hiervan een overzicht met toelichting.

Soms overlappen de logopedische behandelgebieden die van andere hulpverleners en andere disciplines. Daarom werkt de logopedist samen met de huisarts, (kinder)fysiotherapeut, kindersrts, CB, psycholoog, school, tandarts, orthodontist of specialist (bijvoorbeeld KNO-arts, neuroloog, geriater, kaakchirurg, plastisch chirurg etc).

Niet alleen taal, spraak, gehoor en stem zijn bepalend voor het communiceren met succes. De communicatie kan bijvoorbeeld ook beïnvloed worden door aan autisme verwante stoornissen, een hersenbloeding, of een verstandelijke handicap. Ook hierbij kan de logopedist desgewenst de helpende hand bieden bij de signalering en doorverwijzing ervan.

Ook begeleidt een logopedist mensen die voor hun werk of hobby regelmatig moeten presenteren, graag zingen of de spreekstem willen verbeteren bijvoorbeeld voor toneelspel.

logo_parkinsonnet